ISTARSKA BUĐOLA
ISTARSKA
BUĐOLA
Istarska buđola začinjena lovorom i crnim paprom polagano i dugo sazrijeva na zraku i postaje mekana, mirisna delicija. U svinjsku vratinu ručno se utrljava mješavina začina, nakon čega se puni u crijevo i mrežu. Suši se u komorama od četiri do šest mjeseci, ovisno o veličini sirovine. Zbog sporog je sušenja i sazrijevanja tekstura mesa vrlo mekana i sočna. Miris je ugodan i tipičan za istarske proizvode.
SASTAV PROIZVODA:
svinjski vrat bez kosti, kuhinjska sol, začini (papar, lovor), antioksidans: natrijev askorbat, konzervans: natrijev nitrit
100g proizvoda dobiveno je sušenjem 176 g svinjskog vrata bez kosti.
Čuvati na temperaturi od 0°C do +12°C
PAKIRANJA:
istarska buđola Rinfuzo, istarska buđola 1/2 vp, istarska buđola narezak 80g map, istarska buđola 230g map, istarska buđola 500g map.
Recept
PITA S ISTARSKOM BUĐOLOM I ŠPAROGAMA
(ZA KALUP ZA PITU PROMJERA 30 cm)
Tijesto:
23 dkg brašna (ako imate, najbolje je za prhka tijesta), 12 dkg maslaca, 6 žlica vode, malo soli. Ako želite ubrzati izradu recepta, možete kupiti lisnato tijesto
Nadjev:
5 dkg istarske buđole, 3 jaja, 10 dkg svježeg sira, žlica vrhnja za kuhanje, malo muškatnog oraščića, vezica šparoga (odstraniti donje tvrde dijelove), možete uzeti uzgojene šparoge umjesto divljih, 10 dkg goude (naribati)
PRIPREMA:
Umijesite tijesto od navedenih sastojaka i pustite ga da počiva u hladnjaku jedan sat. Ugrijte pećnicu na 200 °C. Prokuhajte šparoge oko 10 min dok ne omekšaju. Tanko razvaljajte tijesto, izbodite ga vilicom i pustite da se desetak min peče samo. U međuvremenu izmiješajte jaja, svježi sir, vrhnje i muškatni oraščić. Nakon desetak minuta pečenja izvadite tijesto, “popločajte”ga istarskom buđolom pa prelijte smjesom s jajima i sirom. Po smjesi rasporedite šparoge i pospite naribanim sirom. Pecite otprilike 45 minuta dok ne poprimi finu smećkastu boju. Uživajte dok je još toplo! Dobar tek!