ISTARSKI PRŠUT Z.O.I.

ISTARSKI

PRŠUT

ISTARSKI PRŠUT S OZNAKOM IZVORNOSTI
POSEBAN JE KAO I KRAJ IZ KOJEG DOLAZI

Istarski pršut proizveden je od posebno birane sirovine, dobivene od svinja hranjenih domaćom hranom poput kuhanih krumpira, bundeve, stočne repe i djeteline. Elegantan, izdužen oblik istarski pršut ima zbog specifične obrade buta, s kojeg se skida sva masnoća i koža, a ostavlja zdjelična kost. U svježi se but ručno utrljava morska sol, crni papar, svježi češnjak, lovor i ružmarin. Istarski pršut proizvod je bez dodataka umjetnih konzervansa, sušen na zraku najmanje 12 mjeseci. To je delikatan proizvod, u čijoj se feti sljubljuje aromatičnost crvenog mesa i slatka masnoća. Tijekom sušenja cijeli but prekrije plemenita plijesan, što mu daje karakterističan okus i miris. Cijeli postupak proizvodnje pršuta strogo kontrolira ovlaštena institucija, a sve prema proizvođačkoj specifikaciji koja je nastala na temelju duge tradicije, poznate Istranima još od 16. stoljeća.

SASTAV PROIZVODA:
svinjski but s kosti, morska sol, crni papar, lovor, ružmarin, češnjak
100g proizvoda dobiveno je sušenjem 167g svinjskog buta s kosti
Čuvati na temperaturi od 0°C do +12°C

PAKIRANJA:
Istarski pršut o.i. s kosti, istarski pršut o.i. bez kosti, istarski pršut o.i. 1/2 vp, istarski pršut o.i. 1/4 vp, istarski pršut o.i. narezak 50g

KATALOG U PDF formatu

Tekst uredbe o korištenju znakova za Z.O.I.

ISPRAVNO RUČNO
REZANJE PRŠUTA

Istarski pršut pripremite tako
da je zdjelična kost okrenuta od
osobe koja reže i da je deblja strana
pršuta gore

Zarežite oko kože na koljenici,
skidajte kožu, papar i masnoću sve
dok ne dođete do prve fete koju ćete
izrezati za konzumaciju.

Režite tanke i kratke fete, držeći nož
čvrsto u ruci, upravljajući nožem iz
zgloba, dok je ostatak ruke miran.
Fete režite od jedne strane pršuta do
kraja, ne stvarajte udubljenja na pršutu. Čistite papar samo onoliko
koliko ćete izrezati pršuta. Plijesan i
papar čuvaju pršut od isušivanja.

U dijelu pršuta gdje počinje zdjelična kost, najprije se mora kratkim nožem odvojiti meso od kosti, kako
biste lakše rezali tanke fete oko
kosti. Iskoristite cijeli pršut, i dio oko zdjelične kosti.

Nakon što ste izrezali sve meso s obje strane pršuta ne zaboravite na
bočne strane. Polegnite pršut na
stalak na bočnu stranu, očistite
plijesan i papar pa režite tanke
kratke fete.

KAKO SE DOBRO BRINUTI
O ISTARSKOM PRŠUTU?

Istarski je pršut delikatesni proizvod, proizveden s mnogo ljubavi i pažnje. Kao takav i nakon što ga kupite i donesete u svoj dom zahtjeva pažnju kako bi što duže trajao i kako biste ga što bolje iskoristili. Istarski je pršut proizvod koji prirodno dolazi s plijesnima. Plijesan je prirodni način očuvanja pršuta od isušivanja. Cijeli pršut s kosti potrebno je čuvati u hladnoj i tamnoj prostoriji, do 12 °C, temperature iznad neće naštetiti pršutu, nego će se samo brže osušiti. Za ispravno ručno rezanje pršuta potrebno je: stalak za pršut, tanak dugačak nož za rezanje pršuta, nož za čišćenje pršuta i obradu oko kostiju, pribor za pridržavanje feta pršuta.

Istarski pršut možete smatrati dobro iskorištenim ako ste od količine cijelog pršuta s kosti dobili 65% mesa i više. Jednom načeti pršut mora se čuvati u hladnom prostoru od 0°C do 12°C (držanje na višim temperaturama neće uzrokovati kvarenje pršuta, nego će se brže osušiti). Pršut mora biti dobro zaštićen. Preporučujemo čuvanje u platnenim vrećama. Vlažne su prostorije poželjne za čuvanje pršuta jer će stvaranje plijesni štititi pršut od isušivanja i omogućiti vam da duže uživate u njegovu punom okusu.

Začini koji se upotrebljavaju…

CRNI PAPAR

Crni papar stoljećima se smatrao “kraljem začina”. Osim što je služio kao začin za hranu, bio je i prijeko potreban konzervans za meso i druge pokvarljive živežne namirnice. Hrana se tako mogla sačuvati godinu ili više dana i bez hladnjaka. Danas liječnici smatraju da crni papar donosi i uži struk. Papar potječe iz Indije. U Europu je karavanama stigao još u antičko doba i bio cijenjen kao zlato.