O NAMA

Godine 1995. poduzeće Pisinium otvara proizvodni pogon u srcu Istre, Pazinu s proizvodnim asortimanom s naglaskom na polutrajne proizvode te plasmanom na lokalnom području

Poštovani,
zadovoljstvo nam je pozvati vas u svijet gastronomskog užitka, gdje hrana nije samo trenutačno zadovoljenje osjećaja gladi, već ulazak u svijet vrhunskih mesnih delicija.
Pisinium je obiteljsko poduzeće osnovano 1995. godine, a za obitelj Hreljak, koji su ujedno i vlasnici poduzeća, pršuti, pancete, kobasice i žlomprt oduvijek su važan dio obiteljskoga života. O njima su se vodile žustre rasprave i rodbinska natjecanja: tko je ove godine napravio najbolji pršut, čija je nona napravila najbolje kobasice itd.
Nepotrebno je spominjati kolika je važnost tih proizvoda u prehrani obitelji. Naime, u ne tako davnoj prošlosti meso samo jedne svinje ujedno je bilo i jedino koje se konzumiralo tijekom godine, stoga se čuvalo kao „obiteljsko blago“. Govori li se o socijalnom aspektu značaja hrane, zna se da fešta bez pršuta nije fešta! Oduvijek je hrana bila okosnica povezivanja generacija, odnosno garancija dobre zabave: gdje se dobro jede, dobro se i zabavlja.
Naš je zadatak da vas vratimo u vrijeme kada ste bili sigurni u ono što jedete, stoga vjerno poštujemo tradiciju proizvodnje mesnih proizvoda koju smo naučili od naših nonića i nona te na taj način na vaš stol donosimo dašak prošlosti.
Pisinium danas proizvodi zdravstveno sigurne, kvalitetne i autohtone istarske mesne delicije, uz primjenu najsuvremenijih tehnologija. Nama je užitak razmišljati kako u modernim uvjetima, u koje smo uložili iskustvo, znanje i kapital, stvarati proizvode kao da su izišli iz konobe. Nadamo se da ćete to osjetiti u svakom zalogaju.

Josip Hreljak, director (1995-2017)

Jačanjem prodaje kapaciteti u tadašnjoj preradi koja je bila u prizemlju obiteljske kuće postaju nedostatni te se proizvodnja 2000. godine seli u novoizgrađeni objekt na adresi Trošti b.b. u mjestu Žbrlini pokraj Pazina, gdje se nalazi i danas. Na toj se adresi postojeći objekt u više navrata širi, sve u cilju zadovoljenja povećanih apetita tržišta i implementacija novih modernih tehnoloških rješenja. Zadnje širenje proizvodnog pogona završeno je 2013. godine čime je poduzeće Pisinium ostvarilo sve uvjete za izvoz svojih proizvoda u zemlje Europske unije i treće zemlje. Iako je prije 30 godina poduzeće svoj put započelo s polutrajnim proizvodima, svoj razvoj prvenstveno temelji na proizvodnji i plasiranju tradicionalnih istarskih mesnih specijaliteta na tržište cijele Hrvatske. Pisinium je prvo poduzeće u Hrvatskoj koje je istarske mesne proizvode plasiralo na police trgovina, da bi nakon dugo godina, uloženog truda i kapitala postalo najveći proizvođač vrhunskih istarskih mesnih delicija. Proizvodi se proizvode u idiličnom okruženju, zahvaljujući činjenici da u okolini ne postoje zagađivači zraka i vode. Mikrolokacija je savršena za proizvodnju, zimi puše bura pa donosi suhi zrak obogaćen mirisima raslinja s Učke, a ljeti jugo nosi miris mora i borova. Iako se proizvodi suše u zračnim komorama, sve su opremljene prozorima (specijalno projektiranima) kako bi kada to dopuštaju vremenske prilike proizvodi bili sušeni na svježem zraku.

Proizvodni asortiman uključuje pet autohtonih istarskih proizvoda: istarski pršut, pancetu, žlomprt, buđolu i kobasice, pet proizvoda proizvedenih na istarski način: pršut Ruža, suhu šunku Ruža, istarski salamin, istarsku kobasicu s tartufima i namaz od pršuta sa Tartufi također nudimo svježe kobasice s okusima brusnice, tartufa, luka, soli i papar, špinat i čili te više vrsta burgera.

Istarski trajni proizvodi imaju mnogo nutritivnih vrijednosti, od niske vrijednosti soli, bogatog izvora proteina i niskog udjela masnoća, do činjenice da nisu kancerogeni jer se prilikom sušenja ne dime, već suše cirkulacijom svježeg zraka, ne sadrže gluten, a istarski pršut s oznakom izvornosti ne sadrži nijedan umjetni konzervans, aditiv ni dodatak.

Uz trajne proizvode poduzeće ima i odjel prerade, gdje se na godinu proizvede 700t raznih polutrajnih proizvoda te preko 50 tona svježih proizvoda.
Proizvodi se vlastitim transportnim sredstvima distribuiraju diljem Hrvatske, na police trgovačkim lanaca, malih trgovina, hotelima, restoranima i veletrgovcima.
Pisiniumove proizvode svaki dan konzumira više od 2000 ljudi te zauzima 2% ukupnog tržišta mesnim prerađevinama.

Poduzeće Pisinium svojim radom i razvojem pridonosi razvoju zajednice.
Zapošljava 70 djelatnika i odgovorno se odnosi prema okolišu. Poštujući sve zakonske propise gospodarenja otpadom, izgradilo je vlastiti biološki pročiščivač, a proizvodni otpad zbrinjava se u suradnji s Agroproteinkom, jedinom hrvatskom tvrtkom ovlaštenom za zbrinjavanje biološkog otpada.

Za vlastite potrebe grijanja vode koristi se obnovljivom energijom, a za potrebe sanitacije vozila i pogona koristi se spremnicima vode sa sakupljenom kišnicom, čime pridonosi smanjenju potrošnje i nepotrebnom rasipanju pitke vode.

Kvalitetu proizvoda i konstantno ulaganje u vlastiti razvoj pokazuju i brojne nagrade:

-Istarska kobasica s teranom, šampion u kategoriji specifične kobasice na sajmu S klobasicom u EU 2023, Općina Sv. Petar u Šumi
Istarski pršut, šampion u kategoriji istarskih pršuta i šampion sajma, ISAP Tinjan 2022.
Istarski Pršut šampion, DHP u Dubrovniku 2018.
-Zlatna medalja na nacionalnom sajmu pršuta u Drnišu za kvalitetu Istarskog pršuta, 2014
-Zlatna medalja za Istarski pršut na nacionalnom sajmu pršuta, Sinj, 2012, 2013, 2014
-Istarska panceta proglašena najboljom od strane potrošača u Hrvatskoj (anketa dnevnih novina 24 sata, 2013)
-Zlatna medalja za Istarski pršut na internacionalnom sajmu pršuta, Tinjan, 2010, 2009
-Zlatna medalja za kvalitetu Istarske pancete, Zagrebački velesajam, 2005

Sigurnost proizvoda potrvđuje primjena i rad prema načelima HACCP-a, što je utvrdilo i Ministarstvo poljoprivrede provedenom kontrolom. Poduzeće Pisinium trenutačno je u fazi implementacije standarda IFS.
U uvjetima poslovanja s mnogo nepoznanica, gdje ne postoje opisana pravila kako proizvoditi istarske tradicionalne proizvode jer ih prije njega nije nitko proizvodio u industrijskim uvjetima, a konkurencija je sve jača. Pisinium stvara temelje za dugotrajno poslovanje, s kvalitetnim proizvodima te iskusnim i obrazovanim kadrom.